A Forza Horizon 5 helyszínei
dreampage 2021. Jul. 27.

A Forza Horizon 5 nemcsak a sorozat legnagyobb, hanem a legváltozatosabb epizódja is lesz, ami a környezetet illeti. 11 különböző táj várja az autós kalandorokat Mexikóban – ezeket ismerhetjük most meg részletesebben is.

Bár az kétségtelen, hogy a Forza Horizon sorozat legnagyobb sztárjai maguk az autók, a gyönyörű, csillogó sportkocsiktól a legvadabb off-road járgányokig, a játékok díszletéül szolgáló, a valódi világot idéző helyszínek legalább ilyen fontos szerepet játszanak. Mindannyian emlékszünk a Forza Horizon 3 Ausztráliájára, vagy a Forza Horizon 4 Nagy-Britanniájára. A fejlesztő Playground Games most az eddigi legváltozatosabb világlétrehozásán dolgozik: az új helyszín Mexikó.

„Már az elejétől tudtuk, hogy ez lesz a legnagyobb Forza Horizon játék. De a méretek mellett nagyobb változatosságot is akartunk kínálni” – mondja Mike Brown, a Forza Horizon 5 kreatív rendezője. „Mexikó majdnem olyan, mint egy egész világ egyetlen országban: havas hegycsúcsok, trópusi dzsungelek, epikus kanyonok, gyönyörű tengerpartok, ősi építmények és modern városok. Ha ehhez még hozzáadjuk Mexikó hihetetlen kultúráját – a zenét, a művészetet, a történelmet, az embereket –, akkor nincs is izgalmasabb helyszín a Horizon Fesztivál számára.”

A fejlesztők a Forza Horizon 5 Mexikóját 11 egyedi régióra osztották fel, amelyekkel kapcsolatban részletes kutatásokat végeztek. „A csapat referenciákat gyűjt a helyszínen, és koncepciórajzokkal emeli ki a hely szépségét minden környezetben. Fotogrammetriai eljárással igyekszünk a lehető legpontosabban újraalkotni a helyszíneket” – mondja Don Arceta, a Forza Horizon 5 művészeti rendezője. „Minden terület látványát és hangját áthozzuk a játékba. A művészeti folyamat célja, hogy a játékosok tényleg ott érezzék magukat a helyszínen.”

A dinamikus évszakok is visszatérnek, ami tovább fokozza a játék változatosságát. Sőt, ezúttal mind a 11 régió másképp reagál az évszakok változására. Például a tavasz az esős évszakot jelenti a dzsungelben és a termőföldeken, míg a nyár a tengerpartra hoz trópusi viharokat. A Forza Horizon 5-ben az évszakoknak köszönhetően a virtuális Mexikó mindig változik, így érdemes lesz minden régiót felfedezni az év minden szakaszában.

Ami a környezeteket illeti, ezek a Forza Horizon 4-nél másfélszer nagyobb területen helyezkednek el, így ez a Forza Horizon sorozat valaha készült legnagyobb és legváltozatosabb térképe. Nézzük:

Kanyon

A Forza Horizon 5 júniusi traileréből ismerős lehet ez a helyszín. Teli van sziklás képződményekkel, amelyeket az erózió koptatott simára. Kis érdekesség: minden régiónak saját hangzásvilága van, például a kanyonban hallható a legtöbb visszhang.

Trópusi tengerpart

Erre gondolunk, amikor egy mexikói nyaralást képzelünk el. Pálmafák, sirályok, fehér homokos partok és nyugodt vízfelszín. Akár egy képeslap. Legalábbis ilyen, amíg meg nem érkezik a nyári viharszezon, ami teljesen átalakítja a helyet. Vigyázz a repkedő pálmafákra!

Termőföldek

A korábbi Forza Horizon játékok farmvilágaitól eltérően ezek a dombok sűrű növényzettel vannak teli, gyümölcsfákkal és széles, sekély folyókkal. Jó sok áttörhető kerítés és festői kis házak várnak felfedezésre.

Száraz hegyvidék

Ahogy a neve is mutatja, ez a környezet száraz fűvel benőtt hegyekből és fennsíkokból áll, nagy, nyitott terekkel. A régió egyik legizgalmasabb része egy tó, amely télen kiszárad, új utakat és rejtett területeket nyitva meg.

Dzsungel

Sűrű növényzettel és hatalmas fákkal, amelyek lombjain keresztül beszűrődik a napfény, ez a helyszín gyönyörű vízesésekkel és folyókkal van tarkítva. Itt található néhány rejtett templom is, amelyeket Mexikó valódi helyszínei alapján modelleztek le a fejlesztők.

Élő sivatag

Most először a sorozat történetében a Forza Horizon 5 egy kaktuszsivatagot is tartalmaz, amely telis tele van hatalmas kandeláberkaktuszokkal. Van itt jó néhány sziklaalakzat és kőrakás is. Ahogy a nevéből sejthető, ez a régió nyüzsög az élettől, beleértve virágokat és vadállatokat is.

Sziklás tengerpart

Míg a trópusi tengerparton fák és növényzet vár, addig ennek teljesen más a hangulata. Itt nincsenek fák, úgyhogy semmi sem gátolja a kilátást a tengerre és a naplementére. Még egy golfpálya is található ebben a régióban.

Homoksivatag

Teli hatalmas dűnékkel, ez a régió tökéletes játszótér egy buggy számára. Ha a homok nem annyira tetszik, találni itt számos hosszú, egyenes utat is, amiken meg lehet nézni, mennyit bírnak a leggyorsabb verdák.

Mocsár

Bár nem úgy hangzik, mintha egy mocsár jó hely lenne a versenyzésre, az alacsony vízállás miatt mégis ez a helyzet. Az itt található mangroveerdő vastag gyökereire azért vigyázni kell. Bár ezek is áttörhetők, és így új utakat lehet keresni, már ha az autó bírja.

Guanajuato városa

Mexikó sok városához hasonlóan itt is gyönyörű épületek és élénk színek várnak mindenkit. Sok más várostól eltérően viszont itt dimbes-dombos tájak és alagutak is vannak, amik izgalmas versenyhelyszíneket kínálnak. A kanyonhoz hasonlóan itt is visszhangzik a kocsik hangja az utcákon.

Vulkán

Egy másik újdonság a Forza Horizon sorozat számára, ez a hatalmas hegy közvetlenül az élő sivatag szomszédságában található. Egy nagyon magas vulkán, amire felkaptatni egyedi élmény, és lenyűgöző panorámával jutalmazza a sofőröket. Ugyancsak ez az egyetlen környék, ahol hóval lehet találkozni, úgyhogy érdemes egy kabátot is bepakolni az útra.

A fentiekből is látszik, hogy ez lesz a legnagyobb, legváltozatosabb térkép, ami Forza Horizon játékhoz valaha készült. Egy élénk, folyton változó környék, ahol biztosan nagy élmény lesz vezetni a játék több száz autóját. A Forza Horizon 5 november 9-én jelenik meg Xbox Series X|S-re, Xbox One-ra, PC-re, és első naptól elérhető lesz Xbox Game Pass tagsággal, illetve a felhőalapú játék keretében is.