Felhőalapú stream az Xbox alkalmazásban
dreampage 2021. Sep. 14.

A Windows 10 rendszerű számítógépekre elérhető Xbox alkalmazásban a mai nappal megnyílt a felhőalapú játék lehetősége. Sőt, mostantól a saját konzolunkról is közvetíthetjük a telepített címeket a hálózaton keresztül.

A konzolos játék lényege a nagyképernyős tévé, a kényelmes szobában történő szórakozás, legyen szó a nappaliról vagy épp egy, kifejezetten a játékra berendezett helyiségről. Csakhogy nem mindig van erre lehetőség – előfordul, hogy a család tévéje foglalt, vagy éppen úton vagyunk, de mégiscsak szeretnénk a kedvenc játékainkkal múlatni az időt.

A Microsoft a mai nappal új lehetőségeket nyit meg a Windows 10 PC-re elérhető Xbox alkalmazásban, amik lehetővé teszik, hogy akkor is játsszunk, ha épp nem vagyunk otthon, vagy nem férünk hozzá a kedvenc képernyőnkhöz:

  • Az Xbox Game Pass játékokat közvetlenül a felhőből is streamelhetjük,
  • A saját konzolunkról is játszhatunk közvetlenül az Xbox Távoli Játék (Remote Play) szolgáltatással.

Ezeknek a frissítéseknek köszönhetően bármilyen PC-n elindíthatóak ezek a játékok, akár olyan gépeken is, amiknek a specifikációi nem tennék lehetővé a PC-s játékok natív futtatását.

Xbox Game Pass játékok a felhőből

Az Xbox Game Pass Ultimate tagok a világ 22 országában, köztük Magyarországon is használhatják a felhőalapú játékot, most már a Windows 10-re készült Xbox alkalmazásban is. Eddig ez mobilon, táblagépeken, illetve böngészőkben volt elérhető, most már közvetlenül az Xbox appban is.

A felhőalapú játék ideális azoknak, akik gyorsan bele akarnak nézni egy-egy játékba, vagy azért, hogy onnan folytassák, ahol otthon abbahagyták, vagy azért, hogy letöltés nélkül kipróbáljanak új címeket, amiket aztán utána akár a konzoljukra is letölthetnek. Ehhez mindössze egy kompatibilis kontrollerre és Xbox Game Pass Ultimate tagságra van szükség. Az Xbox app megnyitása után a „felhőalapú játék” gombra kell kattintani, és máris megjelennek az Xbox felhőből azonnal indítható játékok. Több száz ilyen cím érhető már el, a legnagyobb klasszikusoktól a legfrissebb megjelenésekig.

Az induláshoz új funkciók is kerültek az alkalmazásba, ami most már kijelzi a kontroller és a hálózati kapcsolat állapotát, kerültek be új közösségi funkciók, Game Bar integráció, illetve más játékosok meghívásának a lehetősége.

További információ a Felhőalapú Játékról: xbox.com/cloudgaming


Játék otthoni konzolról

Az Xbox Távoli Játék funkció lehetővé teszi, hogy az otthon lévő Xbox Series X|S vagy bármilyen Xbox One konzolról közvetlenül Windows 10 PC-n játszhassunk az interneten vagy az otthoni hálózaton keresztül – a funkció otthon és házon kívül is működik (a konzolnak természetesen bekapcsolva kell lennie). Ezzel gyakorlatilag a PC vagy a laptop képernyőjére tükrözhető a konzol képe. Ez a funkció hivatalosan a mai naptól érhető el az Xbox alkalmazásban.

Ez az első alkalom, hogy az Xbox Series X|S konzolokat közvetlenül Windows 10 PC-re lehet streamelni (erre korábban csak Xbox One konzolokkal volt lehetőség). A funkciót ráadásul javították is, stabilabb, jobb képminőséget produkál, maximálisan 1080p/60 fps paraméterekkel. Most először a kompatibilis Xbox és Xbox 360 játékok streamelésére is lehetőség van.

Az Xbox Távoli Játék minden Xbox-régióban, így Magyarországon is elérhető Windows 10 PC-n, Android és iOS rendszerű telefonokon és táblagépeken.

További információ az Xbox Távoli Játékról: xbox.com/remote-play


Aki szeretné Windows 10 PC-jére streamelni a játékokat, akár a felhőből, akár a saját konzoljáról, az töltse le a Microsoft Store-ban elérhető Xbox alkalmazást (link a szöveg alatt). A stream mellett ezzel az alkalmazással böngészhető a teljes Xbox Game Pass kínálat, és Xbox barátainkkal is tarthatjuk a kapcsolatot, a közösségi funkciók segítségével.