Októberi Xbox frissítés
dreampage 2021. Oct. 21.

A mai napon elérhetővé válik az októberi Xbox frissítés, aminek legfontosabb újdonságai a 4K felbontású dashboard Xbox Series X-en, de megkapjuk az éjszakai mód beállításait, és más kisebb újdonságokat is. Részletek a kattintás után.

Az Xbox mérnöki csapat folyamatosan igyekszik fejleszteni az Xbox konzolok menüjét, és a játékosok visszajelzései alapján új lehetőségekkel és funkciókkal bővíteni azt. A mai napon kiadott dashboard frissítés néhány régóta várt újdonságot tartogat. Ilyen a 4K felbontású menü, az éjszakai mód és a gyorsbeállítások, amelyek mind az októberi csomag részét képezik.

4K Dashboard Xbox Series X-en

Az Xbox Series X a jelenlegi legerősebb konzol, amely képes valódi 4K felbontású játékokat futtatni. Egészen mostanáig viszont a konzol menüje 1080p felbontásról volt felskálázva a 4K képernyőkre, és nagyon sok játékos igényelte, hogy a menürendszer is legyen natív 4K felbontású.

A mai frissítés után, ha 4K képernyőre van kötve az Xbox Series X, akkor már a teljes dashboard is ebben a felbontásban jelenik meg. 4K lett a kezdőképernyő, a Saját játékok & alkalmazások menü, a Guide, illetve minden menüképernyő, ahol szöveg található. A gombok, a játékok képei is élesebben és jobb minőségben jelennek meg, mint korábban.

Xbox Éjszakai Mód

Az Xbox Éjszakai Mód egy sor új beállítási lehetőséget takar, amelyek segítenek, hogy éjszaka, a sötét szobában semmi ne zavarja a szemünket játék közben. Lehetőség van elhalványítani a képernyő fényerejét, illetve a kontroller és a konzol fehér Xbox gombját – ez utóbbiakat akár ki is lehet kapcsolni, hogy például filmnézés közben abszolút semmi ne világítson.

A fények elhalványítása mellett az Xbox Éjszakai Móddal testre szabható kék fényszűrőt is beállíthatunk a képernyőn, Xbox Series X|S konzolokon. Ez csökkenti a képen látható kék fényt, és a teljes menürendszerre, a játékokra, alkalmazásokra is vonatkozik, a rögzített képeket és videókat viszont természetesen nem befolyásolja.

Az Éjszakai Módot ütemezni is lehet, hogy dinamikusan bekapcsoljon a sötét és világos témákkal együtt. Manuálisan is ki-be lehet kapcsolni, hozzá lehet igazítani a napfelkelte és naplemente időpontjához, vagy saját ütemtervet lehet létrehozni hozzá.

Az éjszakai mód a Beállítások / Akadálymentesség / Éjszakai mód, vagy a Beállítások / Általános / TV és képernyő beállításai / Éjszakai mód menüben található.

Gyorsbeállítások

Az októberi Xbox frissítés harmadik komolyabb újdonsága a Gyorsbeállítások menü, amellyel gyorsan elérhetőek és beállíthatóak a különböző kisegítő lehetőségek. Ez a menü a Guide-hoz adható hozzá, így a játék elhagyása nélkül lehet ki-be kapcsolgatni az egyes funkciókat. Családoknak is jól jöhet, hiszen nagyon egyszerűen és gyorsan lehet a beállítások között váltani, ha mások a családtagok igényei vagy szükségletei. Így mindenki pillanatok alatt beállíthatja magának a legfontosabbakat.


Akit érdekelnek az Xbox rendszerének legújabb fejlesztései, és részt venne a tesztelési-visszajelzési folyamatban, az az Xbox Insider programra feliratkozva segíthet a Microsoftnak a további újdonságok alakításában. Ez a program Xbox One, Xbox Series X|S és Windows 10 platformról is igénybe vehető, a fejlesztők pedig folyamatosan várják a visszajelzéseket.