Több, mint 70 új visszafelé kompatibilis játék érhető el
dreampage 2021. Nov. 15.

Az Xbox 20. születésnapja alkalmából több, mint 70 Xbox 360 és eredeti Xbox játék került a visszafelé kompatibilitási listába, így ezek már Xbox One és Xbox Series X|S konzolokon is játszhatók. FPS Boost funkciót is kaptunk jó néhány címhez.

Méltó módon ünnepli az Xbox fennállásának 20. évfordulóját a Microsoft. Sok más érdekesség mellett nagyot bővült a visszafelé kompatibilitási lista – több, mint 70 játék lett futtatható Xbox One és Xbox Series X|S konzolokon a korábbi generációkból. Néhány érdekesség az újonnan bekerült játékokról:

  • Most először a teljes Max Payne és a teljes F.E.A.R. sorozat játszható a modern Xbox konzolokon.
  • A Skate 2 bekerülésével a Skate franchise is teljessé vált.
  • Olyan rajongói kedvencek lettek futtathatóak az eredeti Xbox korszakból, mint a Dead or Alive játékok, az Otogi sorozat, a Star Wars: Jedi Knight II vagy a Star Wars: Starfighter.

A Microsoft Store-ban a játékok többsége digitálisan is elérhető lesz hamarosan, így aki már nem rendelkezik a régi lemezekkel, vagy digitális konzollal rendelkezik, az is beszerezheti majd őket letölthető formában.

A visszafelé kompatibilis játékok nemcsak a történelem egy-egy darabkáját hozzák vissza nekünk. Ezek a címek Xbox One, illetve Xbox Series X|S konzolokon jobban néznek ki, és jobban futnak, mint valaha. Csak néhány példa erre:

  • Az összes, most bekerült játék támogatja az Auto HDR funkciót, így élénkebb színeket, részletgazdagabb árnyékokat kapunk, mint eredeti formájukban.
  • Az eredeti Xbox játékok jóval nagyobb felbontásban futnak, mint az eredeti hardveren. Series X-en és One X-en 4x, Series S-en 3x, Xbox One S-en pedig 2x nagyobb felbontást kapunk, élesebb képpel és textúrákkal.
  • A most bekerülő játékok közül 11 FPS Boost funkciót is kapott, így 60 fps-sel játszható például a F.E.A.R., a F.E.A.R. 3, a Binary Domain és a NIER.
  • 26, már a visszafelé kompatibilitási listában szereplő játék szintén 60 fps-sel élvezhető. Ezek között olyan klasszikusok vannak, mint a teljes Gears of War sorozat, a Fallout 3 és a Fallout: New Vegas, az Elder Scrolls IV: Oblivion, a Dead Space 2 és 3, az Alan Wake vagy a Sonic Generations. Az FPS Boost játékok teljes listája itt található.

A mai nappal bekerülő játékok listája az alábbi képen látható. (A kép nagyítható.)

Sajnos ez egyúttal azt is jelenti, hogy a további játékok hozzáadásának vége – licenc- és jogi akadályok miatt az Xbox csapat a jövőben nem fog több, korábbi címet a kompatibilitási listához adni. Ám a jövőben is vizsgálni fogják annak a lehetőségét, hogy a meglévő játékokat feljavítsák, illetve minél több játékos számára elérhetővé tegyék, például az Xbox Felhőalapú Játékon keresztül.