Új Xbox Series X|S bővítőkártyák érkeznek
dreampage 2021. Oct. 21.

Két új méretben, 512 GB-os és 2 TB-os kiszerelésben is elérhető lesz az Xbox Series X|S konzolokhoz készült SSD bővítőkártya, így az idei év végétől már három változatban lehet beszerezni az újgenerációs Xboxok extra tárhelyét.

Az Xbox egyre növekvő játékkínálata – és nem utolsó sorban az Xbox Game Pass – lehetővé tette a játékosoknak, hogy iszonyatos mennyiségű játékot töltsenek le konzoljaikra. Köszönhetően ennek, és a négy generációra visszanyúló kompatibilitásnak, Series X|S gépeken több ezer játék játszható, és hetente tucatnyi új cím jelenik meg a platformra. Ez a rengeteg játék viszont tárhelyet is igényel, és sokan vannak, akiknek a konzolokba épített SSD mérete egy idő után egyszerűen nem elég.

Az Xbox Series X|S konzolok megjelenésekor a Microsoft és a Seagate együttműködésében elérhetővé vált az 1 TB méretű speciális bővítőkártya, amely megkétszerezi a Series X, és megháromszorozza a Series S beépített tárhelyét. Hamarosan azonban újabb lehetőségek érkeznek. A kifejezetten az újgenerációs konzolokhoz készített SSD bővítőkártya 512 GB-os és 2 TB-os méretben is elérhetővé válik. A kártyák ugyanazokkal a specifikációkkal rendelkeznek, mint a konzolokba épített, villámgyors SSD, ugyanúgy lehet rájuk játékokat és alkalmazásokat telepíteni, és onnan futtani őket. A „beszerelésük” is rendkívül egyszerű: csupán be kell helyezni őket a konzol hátulján lévő csatlakozóba, és kész. A belső tárhely és a bővítőkártyák között szabadon (és villámgyorsan) lehet másolni vagy mozgatni a játékokat.

A bővítőkártyák is részei az Xbox Velocity Architektúrának, amely egyedi SSD-t takar 2.4 GB/s adatátviteli sebességgel, ami több, mint negyvenszerese az előző generációs Xbox One sebességének. A bővítőkártyákra telepített játékok ugyanolyan gyors töltési sebességet és élményt kínálnak, mint a belső tárhelyen lévők. Ugyancsak használható velük a Quick Resume funkció, a gyors töltési időkből pedig a kompatibilis Xbox 360 és eredeti Xbox játékok is profitálnak.

Az 512 GB méretű Seagate Tárhely Bővítőkártya november közepén jelenik meg az Egyesült Államokban, 139 dolláros áron. A 2 TB-os változat valamikor decemberben érkezik, ennek ára 399 dollár lesz. Magyarországi árakról egyelőre nincs információ.