As Dusk Falls – Első benyomások
dreampage 2022. Jul. 18.

Július 19-én az Xbox Game Studios és az Interior Night egy új, interaktív drámával igyekszik emlékezetesebbé tenni az idei nyarat. Az As Dusk Falls magyar felirattal érkezik – megjelenés előtti benyomások az új produkcióról.

Az élet a legnagyobb rendező, szokták mondani, de néha azért a játékfejlesztők is megpróbálkoznak hasonlóan csavaros történetek létrehozásával. Az Xbox játékosok július 19-én ebben a szellemben kapnak egy vadonatúj interaktív thrillert/drámát, az As Dusk Falls formájában, melynek címét talán úgy lehetne legjobban magyarra fordítani, hogy Amikor leszáll az est, vagy Ahogy bealkonyul. Ha már magyar fordítás: a játék teljes magyar felirattal érhető el, úgyhogy már csak ezért is megéri belenézni.

A nemrégiben alakult Interior Night nevű csapat első játékaként az As Dusk Falls két család történetét mutatja be, akik véletlen, vagy talán sorsszerű események láncolatának eredményeként egy túszdrámába keverednek egy amerikai kisváros határában. Ahogy leszáll az este (ugye), és az események egyre jobban eldurvulnak, úgy kapunk bepillantást a szereplők előéletébe. Családi problémák és drámák, feltépődő korábbi sebek, rossz emlékek és rossz döntések vezettek mindenkit ide, és ahogy az lenni szokott, senki sem egyértelműen jó vagy rossz ebben a történetben. Még a túszdrámát megoldani próbáló sheriffről is kiderül ez-az…

Az már persze a játékoson, vagy játékosokon múlik, hogyan viszonyulnak az egyes karakterekhez. Döntéseink függvényében a történet nagyon sok helyen, sokféleképp elágazhat, és bár radikálisan nem megváltoztatható a cselekmény, nagyon sok részletről lemarad az, aki csak egyszer játssza végig a sztorit. A már teljesített fejezetek később szabadon kiválaszthatók, így nem muszáj mindig az elejéről kezdeni. Habár sok hasonló játékot láttunk már, az As Dusk Falls kiemelkedik a tartalmát és lehetőségeit tekintve. A fő történet nagyjából 6 óra hosszú, és több száz helyen elágazik, vagyis jóval tartalmasabb, mint a hasonszőrű produkciók (ez meg is látszik a nagyjából 50GB-os méretén).

További érdekesség, hogy a játékot akár többen is játszhatják, helyi vagy online multiplayer módban. Ilyenkor minden játékos „szavaz” a választási lehetőségekre, és a többség dönt, merre haladjon tovább a cselekmény. Van streamer mód is, ha valaki Twitch-en közvetítené a játékot. Ebben az esetben a nézők szavazhatnak, és befolyásolhatják a történet kimenetelét. További extraként még egy mobiltelefonos alkalmazás is letölthető, és ezzel is irányítható a játék, így tényleg bárki becsatlakozhat a bűntény megoldásába.

Az As Dusk Falls természetesen nem kaland- vagy akciójáték, hanem egy interaktív „film”, minimális játékosi lehetőségekkel. A jelenetek közben számtalan helyen választhatunk különböző lehetőségek közül, vagy épp valamilyen gombot kell megnyomni (QTE). Ezek a pillanatok szerencsére abszolút testre szabhatók a sokféle kisegítő lehetőségnek köszönhetően. Beállíthatjuk például, hogy ne kelljen gombot nyomogatni, vagy minden döntésre azonos idő álljon rendelkezésre, így nem fogunk a lassú reflexeink miatt elrontani valamit. Ettől függetlenül a „játék” sokkal inkább egy állóképekből álló vetítés, egy vizuális novella és hangoskönyv keveréke, semmint hagyományos alkotás. A története pedig legkevésbé sem gyerekeknek ajánlott, mert több helyen igen súlyos problémákat és eseményeket mutat be, úgyhogy ebből inkább ne legyen nyáresti családi program.

A fejlesztők igyekeztek különleges látványvilágot adni a produkciónak, és ez többnyire sikerült is. Az alapszintű 3D-s grafika keveredik az állóképekkel. A színészek a jeleneteket valóban eljátszották, a róluk készült fotókat pedig egy olajfestmény-szerű filterrel látták el. Kezdetben furcsa, sőt, a folyamatosan mozgó, remegő kamera miatt időnként zavaró is, hogy nincs folyamatos mozgás, de idővel megszokható ez az egyedi prezentáció. Sajnos technikai értelemben már nem ennyire kiforrott a termék: a kezelőfelület vizuálisan egyáltalán nem vonzó, a játék pedig még Xbox Series X-en is csak 30 fps-re van beállítva, ami nagyobb kameramozgásoknál még akadozik is, ráadásul a virtuális kurzoron is érezhető, mennyire darabosan mozog.

Az As Dusk Falls érezhetően ambiciózusabb cím, mint a műfaj sok más darabja. Tartalmában, lehetőségeiben, témájában és látványvilágával is megpróbál kitűnni a tömegből. Aki mindent látni szeretne a sztoriból, annak nagyon sok órát bele kell majd tennie, de egy-két végigjátszásra mindenkinél jó lehet. Tipikus indie játék, nem egy nagy költségvetésű, komoly produkció, de néhány nyári estére, hétvégére érdekes darab lehet. Természetesen az Xbox Game Pass és a PC Game Pass kínálatában is elérhető, akár felhőn keresztül is, úgyhogy PC-n, mobil eszközökön és konzolokon is játszható lesz a július 19-i megjelenést követően. Talán nem fogunk sokáig emlékezni erre az alkonyra, de egy kipróbálást mindenképp megér.