Környezettudatosabbá válik az Xbox
dreampage 2023. Jan. 12.

Egy új frissítésnek köszönhetően hamarosan minden Xbox One és Series X|S konzol automatikusan az energiatakarékos módra fog átállni, ezzel kikapcsolt állapotban 20-szor kevesebb energiát fogyasztanak, mint Alvó módban.

A Microsoft évekkel ezelőtt elkötelezte magát, hogy 2030-ra karbon-negatív, vízpozitív és hulladékmentes vállalattá váljon. A videójátékok környezetre gyakorolt hatásait az Xbox fejlesztői is igyekeznek minimálisra csökkenteni. Ennek egyik eredménye az új, optimalizált „Leállítás (energiatakarékos)” mód, amely a sokak által használt Alvó beállításnál húszszor kevesebb energiát igényel, mégis lehetővé teszi a frissítések háttérben történő letöltését.

Az Xbox Insider programban résztvevők hamarosan egy olyan frissítést kapnak, amivel a konzoljuk automatikusan átáll erre a módra. Az új, optimalizált lehetőség nemcsak kevesebb áramot igényel, de más innovációk is jellemzik. Például ha a konzol áram alatt van, csatlakoztatva az internethez, és rendelkezésre állnak regionális szénkibocsátási adatok, a konzol olyan időpontra ütemezi a frissítések ellenőrzését és letöltését, amikor a legtöbb energiát megújuló forrásokból állítják elő a hálózat számára. A korábbi gyakorlat az volt, hogy a kikapcsolt konzol éjjel 2:00 és 6:00 között, véletlenszerű időpontban aktiválódott, és ellenőrizte a rendelkezésre álló frissítéseket. Az új rendszerfrissítés után ezt olyankor teszi meg, amikor az adatok alapján megújuló forrásból tudja fedezni az ehhez szükséges áramot. Ez csökkenti a szénkibocsátást, és potenciálisan a költségeket is.

Ez a legújabb frissítés jelentősen csökkenti a konzol energiafogyasztását kikapcsolt állapotban, és nincs hatással a teljesítményre, a játékélményre, miközben a konzol továbbra is képes a háttérben letölteni a frissítéseket a rendszerhez, játékokhoz és alkalmazásokhoz. A távoli elérés funkciói a konzol bekapcsolt állapotában érhetők el (például a helyi játékok streamelése telefonra vagy PC-re), a távoli felébresztés viszont nem támogatott „Leállítás (energiatakarékos)” módban. Hogy kikapcsolás után a konzol teljesen leálljon, vagy csak alvó módba kerüljön, az továbbra is bármikor átállítható, de érdemes észben tartani, hogy az energiatakarékos mód húszszor kevesebb energiát igényel.

De nem marad változatlanul az Alvó mód sem. Azok, akik továbbra is ezt a módot preferálják, ezentúl beállíthatnak egy aktív időszakot. Az „aktív órákban” a konzol gyorsabban kapcsol be, és a távoli felébresztést is támogatja, ahogy eddig. Az aktív időszakon kívül viszont automatikusan teljesen leáll, és az Alvó mód 10-15W-ja helyett mindössze 0.5W-ot fogyaszt. A rendszer frissítése után az aktív időszak a korábbi használati adatok alapján, automatikusan áll be, de ez bármikor módosítható.

A játékosok természetesen az új frissítés megérkezése előtt is takarékoskodhatnak az energiával. Itt van ehhez néhány tipp:

  • Válaszd az energiatakarékos módot már most. Elérhető a Beállítások / Általános / Energiagazdálkodási lehetőségek menüpont alatt.
  • Válaszd az automatikus frissítéseket. Így a konzol kikapcsolt állapotban, energiát megtakarítva, saját maga képes letölteni a frissítéseket a játékokhoz és alkalmazásokhoz.
  • Kapcsold ki az inaktív konzolt. A Beállítások / Általános / Energiagazdálkodási lehetőségek / Testreszabás menüponton belül kiválasztható, hogy a konzol hány órányi tétlenség után kapcsoljon ki magától. Ezt érdemes minél rövidebb időre állítani.

Az Xbox fenntarthatósági törekvéseiről a https://www.xbox.com/hu-hu/community/sustainability oldalon lehet további információkat megtudni.