Októberi Xbox frissítés
dreampage 2023. Oct. 26.

Szabad kontroller gombkiosztással, egyszerűbb videóimportálással és adatvédelmi funkciókkal érkezik az októberi Xbox frissítés minden Xbox One és Xbox Series X|S tulajdonos számára.

Az Xbox csapata a játékosok visszajelzései alapján folyamatosan fejlesztik az Xbox élményt, mind meglévő funkciók további javításával, mind pedig vadonatúj lehetőségek bevezetésével. A 2023 októberi frissítésben mindkettő akad. Nézzük, milyen újdonságokra lehet számítani.

 

Billentyűzetkiosztás Xbox kontrollerekre

Mostantól lehetőség van Xbox Elite Series 2 és Xbox Adaptív Kontroller esetében hozzájuk rendelni a billentyűzet funkcióit. Ezt a lehetőséget elsősorban a PC játékokat használó, fogyatékkal élő játékosok igényelték. Segítségével lehetőség van a kontrollerek funkcióját kibővíteni olyan játékok esetén, amikben túl sokféle parancs van, nem, vagy csak korlátozottan támogatják a kontrollereket.

Ettől a héttől kezdődően az Xbox Tartozékok alkalmazás támogatni fogja a kontrollerek gombkiosztásának átvariálását billentyűzet parancsokká. Akit még több tipp és trükk érdekel ezzel kapcsolatban, annak ez a(z angol nyelvű) cikk ajánlható.

 

Xbox videók importálása Clipchamp-be

Mostantól egyszerűen be lehet importálni az Xbox konzolokon rögzített, és az Xbox hálózaton tárolt videókat a Microsoft Clipchamp alkalmazásba PC-n. A minden Windows PC-n elérhető videószerkesztő program „Import” menüjében most már ott van az Xbox lehetőség. Az Xbox profilba bejelentkezve kiválasztható és beimportálható a kívánt videó. A Clipchamp egy egyszerűen használható videószerkesztő, amellyel vágni és korlátozott mértékben effektezni is lehet a klipeket, plusz megosztási funkciókat is kínál.

 

Diagnosztikai adatok megosztása vagy tiltása

Az Xbox konzol használatának diagnosztikai adatait ezentúl opcionálisan lehet megosztani a Microsofttal. Diagnosztikai adat például az alkalmazások és különböző funkciók használata, a részletesebb hibabejelentések, hibaelhárítás és így tovább.

A diagnosztikai adatokra vonatkozó preferenciák mostantól a teljes fiókra vonatkoznak, vagyis, ha másik eszközön jelentkezünk be, azon sem kell ezt újra beállítani – ebbe beletartoznak a konzolok, a felhőalapú játék, a mobil és a PC is. Első bejelentkezéskor, vagy új fiók létrehozásakor ezt az opciót automatikusan felkínálja a rendszer.

Az erre vonatkozó beállítások bármikor megtekinthetők, illetve átállíthatók az Xbox konzolok Beállítások / Fiók / Adatvédelem és online biztonság / Adatgyűjtés menüjében. További információ az opcionális adatmegosztásról a hivatalos terméktámogatási oldalon találhatók.

Aki úgy gondolja, hogy szívesen segítene a Microsoftnak az Xbox funkciók további fejlesztésében, és kipróbálná a legújabb funkciókat, annak ajánlható az Xbox Insider Program, amely Xbox Series X|S, Xbox One és PC eszközökön is elérhető.