Szeptemberi Xbox frissítés
dreampage 2023. Sep. 05.

Új kényelmi funkciókkal, Discord élő közvetítéssel és Xbox app frissítésekkel érkezik az Xbox platform szeptemberi frissítése. Nagy változtatások helyett ezúttal a hasznos apróságoké a főszerep.

A játékosok visszajelzései alapján az Xbox csapat folyamatosan dolgozik az Xbox konzolok, illetve az egész platform jobbá tételén. A szeptember 5-én kiadott új frissítésben szerepel egy régóta igényelt funkció, az élő közvetítés Discordon, frissítés az Xbox konzolok VRR funkciójához, bevezetésre kerül a hangalapú bejelentési lehetőség, és most már mi is megkérhetjük barátainkat, hogy becsatlakozhassunk a játékukba. Nézzük részletesen, mit hoz az új szoftvercsomag.

 

Xbox játékok élő közvetítése Discordon

Az egyik leginkább várt funkció, hogy végre Xbox konzolról közvetlenül a Discord barátok részére lehet élőben közvetíteni a játékokat. Ez szinte egyetlen gombnyomással aktiválható, így a Discordon ülő barátok azonnal nézhetik, mit ügyködünk.

A funkció eléréséhez először is össze kell párosítani az Xbox és a Discord profilokat. Ezután lehet konzolról Discord hangalapú csatornákhoz csatlakozni, illetve – a frissítés után – a játékokat közvetíteni.

 

Variable Refresh Rate (VRR) frissítés Xbox Series X|S konzolokon

A VRR egy fontos funkció, amely lehetővé teszi a technológiát támogató tévék számára, hogy dinamikusan változtassák a frissítési frekvenciát, igazodva a játékhoz, ezáltal simább és stabilabb képfrissítés érhető el. Azonban, ha valaki szórakozásra (filmek, zene) is használja a konzolt, nem biztos, hogy a VRR-t mindig bekapcsolva szeretné tartani.

A szeptemberi frissítés után lehetőség van beállítani, hogy a VRR mindig bekapcsolva legyen-e, vagy csak játék közben. Ez a beállítás az Általános / TV & Videóbeállítások menüben lesz megtalálható.

 

Baráthoz való csatlakozás kérése

Eddig csak arra volt lehetőség, hogy meghívjunk másokat a saját játékunkba (akár megbeszélés alapján, akár nem). Barátaink profiljáról azonban most már az az opció is adott, hogy mi kérjük meg őket, hadd csatlakozzunk. A célszemély ilyenkor egy értesítést kap a csatlakozási szándékról, és eldöntheti, hogy játékmeghívót, parti meghívót vagy szöveges üzenetet küld válaszként.

 

Xbox hangalapú bejelentések

A biztonságosabb közösség érdekében hamarosan megnyílik a lehetőség, hogy közvetlenül Xbox One és Series X|S konzolokról, hangklip formájában is bejelentést tehessünk nem helyénvaló viselkedésű játékosokról. A játékosoknak lehetőségük lesz egy 60 másodperces videóklipet beküldeni, amely rögzíti a csevegés (voice chat) adott időtartamát is, így bejelenthető lesz az, aki szóban sérteget vagy fenyeget. A funkció egyelőre csak az angol nyelvű régiókban (Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Írország, Ausztrália, Új-Zéland) válik elérhetővé, később remélhetőleg még több régióban.

 

Kívánságlista értesítések

A Microsoft Store beállításainál meg lehet adni, hogy a rendszer értesítést küldjön, ha a kívánságlistánkon szereplő játékok akcióba kerülnek, Game Pass-ba kerülnek, vagy megjelennek (ha korábban raktuk őket a listára). Ezek az opciók a Beállítások / Preferenciák / Store értesítések menüpontban találhatók.

 

Egyszerűbb eszközpárosítás

Nem kell többé a konzol „párosítás” gombját is megnyomni, ha új vezeték nélküli eszközt (pl. kontrollert) szeretnénk csatlakoztatni hozzá. Az Xbox Tartozékok alkalmazásban megjelent az „Eszköz csatlakoztatása” lehetőség, ami kiváltja ezt a funkciót.

 

Xbox app frissítés

A Windows 10 és 11 rendszerű PC-kre elérhető Xbox alkalmazás a konzolokkal együtt frissítést kapott, amivel nő az app teljesítménye és sebessége, gyorsabban bejönnek a játékok termékoldalai, és az egész vizuális dizájn finomodott, új betűtípusokkal és látványelemekkel. További újdonságok között szerepel az összecsukható „Játék később” lista, a letöltési sor összes beállítása egy helyen, illetve most már arra is lehetőség van, hogy a leginkább várt játékok dedikált szekciót kapjanak – az első ilyen természetesen a Starfield.

 

Az Xbox csapat természetesen tovább dolgozik az Xbox konzolok menüjén és funkcióin. Aki visszajelzést szeretne küldeni, vagy tesztelné a legújabb, fejlesztés alatt álló lehetőségeket, annak érdemes csatlakoznia az Xbox Insider programhoz, amiről minden információ megtalálható a linken.