Új kisegítő lehetőségek Xbox platformon
dreampage 2023. Oct. 18.

A Microsoft minden év októberében ünnepli a fogyatékkal élő játékosok közösségét, ennek megfelelően idén is új fejlesztésekkel, kisegítő lehetőségekkel jelentkezett, amik hamarosan mindenki számára elérhetővé válnak.

A videójátékok lehetővé teszik, hogy fantáziánkon túli világokat fedezzünk fel, történeteket osszunk meg, és embereket ismerjünk meg a világ minden tájáról. Az Xbox csapata hisz abban, hogy a játék mindenkié, beleértve a világszerte élő 429 millió fogyatékkal élő játékost, ezért folyamatosan egy inkluzív és biztonságos platform létrehozásán dolgozik.

Október minden évben hagyományosan a fogyatékkal élő közösség hónapja. Néhány hete a Microsoft bejelentette együttműködését a Special Olympics szervezettel, most pedig új kisegítő lehetőségeket jelentett be Xbox platformon, amik hamarosan mindenki számára elérhetővé válnak.

Az Xbox.com oldalon és az Xbox Store-ban egy új, „Kisegítő lehetőségek a játékokban” csatorna jelenik meg, amelyben könnyebben megtalálható az a több száz Xbox és PC játék, amelyek a több ezer kisegítő lehetőség címkéjével van ellátva.

A vezeték nélküli eszközöket most már a konzol megérintése nélkül is lehet párosítani. Követlenül a kanapéról, kerekesszékből, kórházi ágyból, vagy bárhonnan párosítási üzemmódba helyezhető a konzol egy távirányító, hangos utasítás, vagy egy már párosított kontroller segítségével. Így nem kell minden eszköz miatt a konzolhoz lépni.

A PC-s Xbox Game Bar beállításai között megjelennek a Kisegítő lehetőségek, ezzel könnyebben testreszabhatóvá válik a PC-s játékélmény annak, aki igényli. Ez október 19-én kerül be, érdemes lesz frissíteni a Game Bart és az Xbox alkalmazást is.

Hamarosan az Elite Series 2 és az Xbox Adaptív Kontroller gombjait szabadon át lehet variálni egy billentyűzet akár 90 billentyűjére, így azok a játékok is kezelhetővé válnak ezekkel az eszközökkel, amikhez eddig billentyűzetre és egérre volt szükség. Például be lehet majd állítani, hogy a kontroller LB gombja egy billentyűzet C, Ctrl + C, Ctrl + Shift + C stb. kombinációinak feleljen meg. A gombkiosztás PC-n és konzolon is az Xbox Tartozékok alkalmazásban lesz elérhető a következő hónapokban.

Ezekkel az új funkciókkal remélhetőleg még többen élvezhetik majd az Xbox és PC játékokat. A Microsoft természetesen tovább folytatja együttműködését a megfelelő szervezetekkel. Azok a játékosok, akik közvetlenül is segítenék a munkát, és elsőként tesztelnék az új lehetőségeket, beléphetnek az Xbox Accessibility Insider League csapatába, és visszajelzéseket küldhetnek a fejlesztők felé a tapasztalataikról.