Xbox Adaptív Joystick bejelentés
dreampage 2024. Aug. 22.

A Microsoft továbbra is azon dolgozik, hogy a játékokat mindenki számára még elérhetőbbé tegye. Ennek a folyamatnak a következő lépése az idei gamescomon bejelentett, konfigurálható, vezetékes Xbox Adaptív Joystick.

Világszerte több, mint 425 millió játékos és játékrajongó él valamilyen fogyatékossággal. A Microsoft már a néhány évvel ezelőtt megjelent Xbox Adaptív Kontrollerrel is nagy lépést tett abba az irányba, hogy az Xbox és PC játékok örömét számukra is elérhetővé tegye. Most újabb termékkel bővül a család, bemutatásra került ugyanis az Xbox Adaptív Joystick, egy szabadon konfigurálható, vezetékes kiegészítő, ami akár egy egész hagyományos kontrollert is kiválthat.

A fogyatékkal élő játékosok már régóta szerettek volna egy megfizethető árú joystick kiegészítőt, amit az Xbox Adaptív Kontroller mellett használhatnak. Több évnyi kutatás, tesztelés, és fogyatékkal élő játékosokat képviselő szervezetekkel való együttműködés után a Microsoft megtervezte az Xbox Adaptív Joystick eszközt, kifejezetten a mozgásukban korlátozott játékosok számára. Ezen elöl négy gomb, felül egy hagyományos Xbox analóg kar, hátul pedig két ütközőgomb található. Minden gomb funkciója szabadon beállítható az egyéni igényeknek megfelelően. Az új eszköz 2025-ben jelenik meg mindössze 30 dolláros áron – magyarországi árról egyelőre nincs információ.

Mással is készül azonban a Microsoft: az Xbox Design Lab oldalán 3D nyomtatóval előállítható, speciális analóg kartetők szerezhetők be, amelyekkel testreszabhatók a hagyományos és Elite Xbox kontrollerek. Ezek beszerzése rendkívül egyszerű:

  • Látogass el az Xbox Design Lab oldalra.
  • Válaszd ki az Adaptív hüvelykujjkartetők kategóriát.
  • Válaszd ki a hagyományos, Elite vagy Adaptív Joystick eszközökhöz tartozó kartetőket.
  • Válassz formát, és állítsd be a kívánt méretet és magasságot.
  • Ha kész, a megrendelő emailben fog kapni linket a 3D nyomtatásra kész fájlhoz.

Ezekkel a megoldásokkal remélhetőleg még több ember élvezheti az Xbox és PC játékokat, képességtől függetlenül. A Microsoft pedig az ígéretek szerint itt nem áll meg, a visszajelzések és további kutatások alapján a jövőben még több hasonló termék és megoldás várható.