Xbox Game Pass változások
dreampage 2024. Jul. 10.

Drágulnak az Xbox Game Pass tagságok, megszűnik a konzolos tagság, helyére pedig egy új szint érkezik, amiben nem lesznek benne a premier exkluzív címek. Komoly változásokról döntött a Microsoft.

Régóta várható volt, hogy az Xbox Game Pass előfizetések ára emelkedik, különösen azóta, hogy kiderült: idén ősszel a Call of Duty: Black Ops 6 is az első naptól benne lesz a szolgáltatásban. A változásokat a Microsoft most jelentette be, a részleteket a hivatalos terméktámogatási oldalon lehet elolvasni, de mivel elég összetett változásokról van szó, nem árt részletesebben szétszálazni az információkat.

 

A legfontosabb változások

  • 2024. július 10-től megszűnik az Xbox Game Pass for Console (vagyis a „normál” konzolos) tagság, új előfizetők ezt a tagságot már nem választhatják.
  • Azok számára, akik jelenleg rendelkeznek Xbox Game Pass for Console tagsággal, a tagság változatlan formában megmarad, amíg le nem mondják azt, vagy le nem jár.
  • Az eddigi konzolos tagság helyét egy új szint, az Xbox Game Pass Standard veszi át. Ez két dologban különbözik: egyrészt ebben benne van az online konzolos multiplayer (a régi konzolos tagságban ez nem volt benne), másrészt viszont a Game Pass kínálatba bekerülő first-party exkluzívok (Xbox Game Studios, Bethesda, Activision-Blizzard) ebbe nem kerülnek be az első nap.
  • A többi Xbox Game Pass tagság (Core, PC Game Pass, Ultimate) változatlan marad.

Összehasonlító táblázat a konzolon elérhető tagságokról:

 

Áremelkedések

Új előfizetők számára 2024. július 10-től, meglévő tagok számára pedig 2024. szeptember 12-től megváltozott előfizetési árak érvényesek. Magyarországon így változnak a díjak:

  • Xbox Game Pass Core 12 hónap: 19850 Ft helyett 24800 Ft
  • PC Game Pass 1 hónap: 3000 Ft helyett 3600 Ft
  • Xbox Game Pass Standard: Még nincs hivatalos ár
  • Xbox Game Pass Ultimate 1 hónap: 4790 Ft helyett 5490 Ft

Globális árváltozási lista (PDF)

 

Halmozás

  • 2024. szeptember 18-tól azok számára, akik rendelkeznek vele, az Xbox Game Pass for Console tagságból egyszerre legfeljebb 13 hónapot lehet felhalmozni egy profilon (ez a korlát jelenleg 36 hónap). Aki szeptember 18-án ennél több előre kifizetett tagsággal rendelkezik, annak nem lesz változás, de további tagságot csak azután fog tudni előre kifizetni, ha már befér az új, 13 hónapos korlátba (magyarán előbb fel kell használni az extra hónapokat).
  • A többi Game Pass tagságra ez a korlát nem vonatkozik, azokból továbbra is egyszerre 36 hónapot lehet majd feltölteni egy profilra.

 

Első napos (premier) exkluzívok

  • A PC Game Pass és az Xbox Game Pass Ultimate tagok ugyanúgy megkapnak minden megjelenő „first-party” exkluzív játékot, mint eddig. Az Xbox Game Pass Standard tagságba viszont ezek csak később kerülnek be. Természetesen a már katalógusban szereplő „first-party” játékok mind elérhetőek Standard tagsággal, a halasztott bekerülés csak a jövőben megjelenő exkluzívokat érinti.
  • Azok, akik most rendelkeznek Game Pass for Console tagsággal, és a jövőben sem mondják le, szintén megtarthatják annak minden előnyét, beleértve az első nap megjelenő exkluzívokat. (Az áremelés pedig szeptember 12-én értelemszerűen őket is utoléri.)

További részletek: Xbox.com

Frissítés 2024. július 15-én: javítva a halmozási feltételekről szóló bekezdés.